Preventieve behandeling & Controle

Een regelmatige gebitscontrole en een goede mondhygiëne vormen de basis in het behoud van gezonde tanden en een gezond steunweefsel van de tanden.

Halfjaarlijks
mondonderzoek

Best wordt er halfjaarlijks door de tandarts een mondonderzoek uitgevoerd. Tijdens het initiële mondonderzoek kijkt de tandarts het tandvlees, de tong,… Op deze wijze kan de tandarts de mondhygiëne beoordelen en zien of er gaatjes in de tanden zijn, of er tandsteen aanwezig is, of het tandvlees gezond is,…

Preventie

Een gezonde mond begint bij een goede mondhygiëne. In onze praktijk proberen we steeds de nadruk te leggen op de correcte manier van tanden poetsen, zowel met de tandenborstel als interdentaal met behulp van tandenstokers, floss of borsteltjes. We raden u aan om minstens één maal per jaar op controle te komen. Tijdens deze zittijd worden alle tanden en tandvlees grondig gecontroleerd, worden indien nodig RX’en genomen en alle tanden goed gereinigd.

Radiologie

Om het mondonderzoek te verfijnen kan de tandarts bijkomende röntgenbeelden van de tanden nemen. Deze zijn onontbeerlijk in het beoordelen van oude tandvullingen en in het vroegtijdig opsporen van bepaalde aandoeningen zoals tandcariës (of tandbederf), ontstekingen, wijsheidstanden-, kaakgewrichtsproblematiek,… of in het opvolgen van de tandwisseling of van een specifieke behandeling. De tandarts bespreekt met de patiënt op het eind van het mondonderzoek de nodige tandzorgen en stelt samen een behandelplanning op. Bij het vaststellen van een ontoereikende mondhygiëne worden poetsinstructies en aangepaste tips gegeven voor een betere mondverzorging, eventueel in combinatie met voedingsadvies en/of rookstopadvies wanneer nodig (tandenknarsen, gevoelige tanden, droge mond, gebitsslijtage, tanderosie).

Tandsteen
verwijderen

Tijdens de tandreiniging wordt alle tandsteen en tandplak professioneel verwijderd. Dit is essentieel in de preventie van tandvleesproblemen. De tandreiniging gebeurt net zoals het mondonderzoek best halfjaarlijks. Nadien worden de tanden gepolijst met een borsteltje of rubbercupje in combinatie met een polijstpasta. Dankzij de polijstbehandeling verdwijnen oppervlakkige tandverkleuringen.