Kronen, Bruggen, Implantaten & Prothetiek

Kroon- en brugwerk vormt een sterke, duurzame en esthetische oplossing bij nood aan uitgebreider vast herstel van het gebit.

Mond analyse

Bij elke patiënt wordt de mondtoestand geanalyseerd en nadien een behandelplan op maat opgesteld. In sommige gevallen volstaat een kleine ingreep maar soms zijn uitgebreidere behandelingen noodzakelijk om een optimaal esthetisch en medisch resultaat te bekomen. De verschillende mogelijkheden, de prijs en het behandelingsverloop worden uitgebreid besproken met de patiënt.

Bij tandweefselverlies kan meestal een directe restauratie in de mond met behulp van een vulmateriaal. Nu en dan echter is een indirecte vaste restauratie met behulp van kroon-en brugwerk noodzakelijk of beter voor de prognose van uw tand. Dit is bijvoorbeeld het geval als er te weinig gezond tandweefsel overblijft, of de tandbeschadiging te groot is, of er esthetische problemen zijn, of er een of meerdere tanden ontbreken in de tandboog. Deze indirecte restauratie wordt buiten de mond gemaakt in een tandtechnisch labo.

Er is een breed gamma moderne materialen beschikbaar. De indicatie en de wensen en verwachtingen van de patiënt bepalen welk materiaal gebruikt wordt voor de indirecte restauratie.

De kleur van kronen en bruggen worden aangepast aan de kleur van uw echte tanden of mogelijks volgens de esthetische wensen van de patiënt bij uitgebreider herstel met kroon- en brugwerk.

Implantaten

In 1967 geleden ontwikkelde de Zweedse orthopedisch chirurg, Dr. Brånemark, een schroefvormig implantaat wat te vergelijken is met een kunstwortel welke op de plaats gezet kan worden van een wortel van de tand of kies die verloren is gegaan. Het implantaat vervangt dus de natuurlijke tandwortel en kan dienen als een nieuw stevig fundament voor een kroon, brug of een tandprothese.

In de loop van de jaren zijn er vele implantaatsystemen op de markt gekomen en de technieken verbeterd en uitgebreid. Tegenwoordig is een implantaat een serieuze en betrouwbare behandeloptie voor de vervanging van tanden en kiezen! De kronen en bruggen op implantaten gaan tientallen jaren mee, en voelen aan als eigen tanden en kiezen.

De schroefvormige implantaten zijn van titanium, een erg sterk en biocompatibel materiaal. Het oppervlak is met een speciale coating behandeld, zodat de implantaten zich stevig in het bot kunnen verankeren.

Implantaten
Tandkronen

Kronen

Kronen zijn volledige tandrestauraties waarbij de in mond zichtbare tand wordt omslepen. De kroon wordt over de omslepen tand geplaatst en gaat de oorspronkelijke vorm herstellen.

Bruggen

Bruggen zijn vaste meerdelige constructies die een of meerdere tanden vervangen. Bij een klassieke brug slijpt de tandarts de beide tanden die aan een tandeloze zone grenzen, zoals bij een kroon. De tandeloze zone wordt opgevuld met een of meerdere kunsttanden. Dit brugtussendeel wordt in het tandlabo vastgehecht aan de kronen van de pijlertanden.

Het is eveneens mogelijk om een vaste prothetische voorziening (kronen of bruggen) te verkrijgen die de tandarts op kunstwortels of implantaten bevestigt .

Bruggen